2012. február 24., péntek

Sobri - Betyárfilm



Sobri Jóska, vagy mint a dunántúli nép többnyire nevezte, Zsubri, a magyar betyár-romantika egyik híres alakja, legendás bakonyi betyár volt az 1830-as években. Az életéről készült regény 1843-ban jelent meg német nyelven, írója Kesselstadt Antónia.
A film a valóságos (történelmileg hiteles) Sobri történetet ötvözi a legendákkal. A történet két fő szálon fut: egyrészt Sobri bandájának kalandjait követi, másrészt Sobri Jóska és Répa Rozi szerelmének történetét meséli el. A film kerettörténete napjainkra nyúlik vissza: Kesselsadt Antónia halála után a fia - hátrahagyott iratait rendszerezve - egy köteg levélre bukkan, melyeket a regény egyik (addig kitaláltnak hitt) főszereplője, Répa Mária írt. A fiú elhatározza, hogy felkutatja Mari nénit, mert szeretné kideríteni, a könyvben mennyi volt az igazság, mennyit a képzelet szüleménye. Mari nénire hosszú kutatás után sikerül rábukkannia, és a néni rááll, hogy elmondja Sobri Jóska történetét, úgy, ahogyan ő ismeri.
A forgatókönyv Sobri alakja körül a nép ajkán született, mondaszerűen terjedő történeteken, meséken, népdalokon, és ezek zsurnalisztikai illetve irodalmi feldolgozásain alapszik.